Зареждане...
Възраст
МАРКИ ИГРАЧКИ
Цени
KidsWorld
KidsWorld
KidsWorld
KidsWorld

 

Разнообразните детски играчки са нужни на децата не само за развлечение, но и за развитие и провокация на психическите и физически им функции. На всяка възраст децата са различни, но честа грешка на възрастните е, че купуват играчки, които не са съобразени с годините и интересите им. От другата страна е и качеството на детските играчки, което много често е ниско.
 
Основната роля на играчките през първата годинка на детето е да предизвикват неговите сензорни възприятия – зрение, слух и осезание. Детските играчки за деца на възраст от 0 до 12 месеца са оцветени в много ярки цветове, издават разнообразни звуци, светят и мигат и са с приятни на пипане форми. Тези играчки не трябва да са големи или пък да се разглобяват. Най-добре е да бъдат съставени от една единствена компонента, а звуците и светлините им не трябва да са силни, резки и плашещи, а нежни и тихи.
 
Във възрастта от една до три годинки малчуганите вече могат да събират и да сглобяват едри части и след това с удоволствие да ги развалят и разпръскват. На тази възраст се развива фината моторика. Затова и функциите на детските играчки за тази възраст се усложняват постепенно. Конструктори от едри и цветни части, кубчета с букви и/или картинки, триколки, музикални играчки са идеално решение за тази възраст. Подходящи са и пъзели с много големи части, както и първите „оръдия на труда” – кофичка, лопатка, формички за пясък и други подобни.
 
От три до пет години детето се развива неимоверно бързо. Започва да усвоява прости ролеви игри - в действие влизат кукли или различни животинки. Конструкторите могат да бъдат по-сложни и да развиват фантазията, ако предлагат различни форми, които са познати на детето – къщички, градинки, животни, коли. Пъзелите могат да бъдат от по-малки частици, а картинките на тях по-сложни. Много често точно в тази предучилищна възраст децата харесват играчки и цели комплекти, които имитират живота на възрастните. Пример за такива детски играчки за момичета са кукли и сервизи за хранене или домашни уреди в умален вариант. Подходящи детски играчки за момчета пък са пожарни, полицейски коли или мини комплект, копиращ инструментите на татко.
 
Пет-шест годишните деца се радват изключително много на играчки, с които се чувстват като по-големи – кукли и аксесоари към тях, коли, мотори и самолети, радиоуправляеми играчки, коли с дистанционно, трансформери и, разбира се, отново конструктори.
 
Подходящи за всяка възраст са различните надуваеми детски играчки, плюшените детски играчки, семейните игри. Поради своята полезност, набират популярност и изследователските, шпионските, креативните и занимателните детски играчки.
 
Истински добрият родител не трябва да забравя обаче и за ролята на книгите. Ако искате детето ви да ги цени и чете, започнете от съвсем рано с тях. Можете да му четете приказки още от ранна възраст и да му купувате книжки от дебел картон или от плат със шумящи страници, които то да пипа и разглежда, за да свикне с тях и да ги търси. Въведете го в чудния свят на книгите с помощта на множеството красиви приказки, разкази за животни и растения. Това е най-големият подарък, който може да направите за развитието на фантазията и интелекта на детето.
 
 


 

ДЕТСКИ ИГРАЧКИ